В овала на мечтите

Audi A7 е красив, но и много добър автомобил

10.10.2011 | 11:58
В овала на мечтите

Красотата ще спаси света. Или поне ни се иска да вярваме, че взимаме емоционални решения под въздействието на външните естетически фактори. Новото А7 на Audi е убийствено красиво. С перфектните пропорции на каросерията си, с изчистения си профил, с ясно контурираните елементи на своя собствен дизайнерски език това Audi пленява сетивата на мига. Грижата към детайла е била водеща мотивация за екипа, създал този автомобил в модерната категория на четиривратите купета. Четири врати и купе звучи малко като руса брюнетка, но практиката на последните шест години показа, че крайният клиент в луксозния сегмент харесва точно такава премерена екзотика. Първопроходецът се наричаше CLS на Mercedes, който категорично се превърна в хит, макар и автомобилните специалисти да му предричаха нишова съдба. Със сигурност не един и двама потенциални клиенти на S-класата са преосмислили сериозно плановете си и са избирали да си купят луксозна лимузина, която могат да шофират и сами, без риск при определени обстоятелства да ги сбъркат с личния им шофьор.

AUDI A7 СЪЩО ИМА СТРАХОТНИ АМБИЦИИ в тази област и жадно се стреми към потенциалния клиент, който има всичко и не желае нищо. Който притежава пълния списък с вещи, за които си мечтае едно малко момче, и който като голям мъж се опитва да намери нов серотонинов дразнител на сетивата си. Това е много личен автомобил, в който задните седалки са място за почивка, но не и зоната, в която истинският победител ще се чувства комфортно по време на път. Формата не е на седан, а на хечбек, което в горния клас изглежда наистина непривично. Въпреки това петата врата всъщност е плюс, а не недостатък. При отварянето й (напълно електрическо) пред вас се открива достатъчно пространство, в което да съхраните екипировката си за голф, а със свалените задни седалки можете да пренесете и макета по авиомоделизъм, с който да се поупражнявате през уикенда.

ТЕХНИЧЕСКИ А7 Е БЛИЗЪК РОДНИНА с току-що представеното А6. С него дели двигатели, шаси и трансмисии. С името му обаче Audi ясно позиционира модела по-високо и по-близко до луксозния А8. Технологично А7 носи със себе си последната дума на техниката в издание 2011 година - олекотена каросерия с алуминиеви сплави (вратите и предният капак са от алуминий), изцяло нови бензинови и дизелови двигатели с директно впръскване на горивото и ниски вредни емисии, система Старт-Стоп и механизъм за консервиране на енергията от спиране за по-добра ефективност, адаптивен темпомат, head-up дисплей, изобразяващ в стъклото пред водача важна информация по време на движение, навигационна система с 3D-карта от Google Earth и постоянна интернет връзка, въздушно окачване с възможност за регулиране на твърдостта на амортисьорите, седемстепенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител.

Audi A7 е естетически съвършено предложение. Добрата новина е, че и технически нещата са близо до перфектното. И когато отново се запитате накъде повече могат да се случват нещата в живота, си спомнете, че единствено предефинирането на хоризонта и разширяването му ни позволява да бъдем по-добри. 

 

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ
3.0-литров V6-цилиндров турбодизелов мотор
245 конски сили максимална мощност
6,5 секунди за ускорение 0-100 км/ч
250 км/ч максимална скорост
6 литра среден разход на 100 км
116 477 лева цена на тестовия модел