Почина Стив Джобс

Стив Джобс, съоснователят на империята Apple, е починал в дома си в Калифорния, съобщиха световните агенции.

06.10.2011 | 08:28 Редактор: Константин Томов
Почина Стив Джобс

Милиардерът, който бе в основата на поредица революционни продукти като iPod, iPhone и iPad, си отиде на 56-годишна възраст от рядка форма на рак на панкреаса.

Заболяването принуди Джобс да се оттегли от поста изпълнителен директор на Apple този август. Преди това той претърпя трансплантация на черен дроб през 2009.

Съпругата на Джобс Лорийн заяви, че Стив е починал спокойно и в съня си, заобиколен от близките си. Двамата имат четири деца.

“Геният, страстта и енергията на Стив бяха извор на безброй новаторски решения, които обогатиха и подобриха живота на всички ни... Светът ни е несравнимо по-добър днес благодарение на Стив”, се казва в разпространеното от Apple изявление след печалната новина. Създателят на Microsoft Бил Гейтс също заяви, че е “искрено натъжен” от вестта. “Рядко се срещат хора с такова въздействие върху света като Стив - въздействие, което ще бъде усещано от много идващи поколения”.

Джобс създаде Apple през 70-те години заедно с приятеля си от детството Стив Возняк. Двамата пуснаха на пазара Apple II, смятан днес за първия в историята масов персонален компютър. След ожесточен спор през 1985 обаче Джобс напусна управлението на компанията и купи анимационното студио Pixar, създало впоследствие най-касовите анимационни филми в историята - “Играта на играчките”, “Колите” и “Да откриеш Немо”.

През 1996 Джобс се върна в затъващата Apple и буквално за месеци преобрази компанията, като за кратко дори я направи световен лидер по пазарна капитализация. Наложените от него продукти, като се започне с яркооцветените лаптопи iMac и музикалните плейъри iPod, буквално превзеха пазара. В първата година след връщането на Стив приходите на Apple скочиха от 7.1 милиарда до 65.2 милиарда долара. Революцията iPod промени из основи музикалната индустрия и до голяма степен сложи край на продажбите на музика върху материален носител, тоест CD.

Поредицата успехи увеличиха личното състояние на Джобс до близо 8.5 милиарда долара. Той самият обаче не се впечатляваше много от това и често повтаряше, че “да си най-богатият човек в гробището” не му се струва привлекателно. “Да си легнеш вечерта със съзнанието, че си свършил нещо хубаво... ето това ме движи напред”.