Най-голямото изложение за технологии

Новите продукти се състезават за големите награди в сектор Идеален начин на живот, Безопасност, Енергийна ефективност и за Наградата на медиите.

04.10.2011 | 13:15
Най-голямото изложение за технологии

Най-голямото изложение за информационни технологии и електроника в Япония, CEATEC, се провежда между 4-8 октомври 2011 г. И тази година участниците показват докъде е стигнало приложението на най-новите технологии в бита. Експото е и място за срещи на производители и изследователски компании. Новите продукти се състезават за големите награди в сектор Идеален начин на живот, Безопасност, Енергийна ефективност и за Наградата на медиите.
Най-големият японски мобилен оператор NTT Docomo показа новата си линия  смартфони, които измерват радиоактивните лъчения. Иновацията идва в лош момент, едва 7 месеца след аварията в ядрената централа Фукушима. Кейсът работи заедно с приложение, инсталирано в телефона, което позволява на потребителя да съчетава Х-лъчите с GPS данни и снимки, за да отбелязва зоните с висока радиация.
 „Устройството е все още във фаза на разработка и все още търсим начините за употреба – отбелязва Куки Хаяши от NTT Docomo. -Той може да се използва например от майките, които да измерват радиацията в парковете или по пътя за училището на децата си“.
Показват се и допълнителни функции, като проверка на лош дъх и тест за алкохол, както и възможност да измерва мазнините в човешкото тяло.
Augmented Reality е в стихията си на изложението в Токио с камерите, които показват всякакви нови измерения – включително и виртуално мерене на дрехи в магазин.
Друг изложител, Toppan Printing, търси клиенти от модния бизнес. Системата сканира дрехата на клиента и след това е заменя с друг цвят за проба. Засега обаче достъпните цветове са синьо и зелено.
 „Технологията позволява на потребителя веднага да види дизайна или цвета, което ще заинтригува моловете, дизайнерите или производителите на фланелки,“ отбелязва Тошиасу Шиимзу, Toppan Printing
Технологията може да се използва и с данните, предоставени от обществените оператори на пътищата – така шофьорът може да види другите коли, преди да ги е настигнал и евентуално може да избегне задръстване.
Ясухиро Накамура от  еCocpit, Panasonic отбелязва, че това не е нова технология.
„Ако някой иска да свърже колата си с външната инфраструктура, както го показваме тук, ще има нужда от повече време за реализацията на идеята – например около 2018-2020г.
еCocpit ще позволи на пътниците просто да си сложат смартфоните на таблото и съдържанието им ще се пренесе върху дисплеите.