Пуснаха електронен учебник в Русия

Електронният учебник, който е с вградена памет от 4 GB, предлага огромно количество илюстрации и схеми и позволява включването на бележки.

17.09.2011 | 14:46
Пуснаха електронен учебник в Русия

Учебникът, наречен Plastic Logic 100, на пръв поглед изглежда като скучен черно-бял таблет, който тежи само 475 грама. Тънък е по-малко от сантиметър и е снабден с устойчив на удар екран с диагонал 27 сантиметра. Учебникът трудно може да се нареди сред най-атрактивните за децата технически новости, заради скромните си цветове, липсата на Wi-Fi поддържа и заради това, че не позволява премахване и добавяне на файлове към основното съдържание.
Целта на разработчиците обаче не е била създаването на забавна играчка. Електронният учебник, който е с вградена памет от 4 GB, предлага огромно количество илюстрации и схеми и позволява включването на бележки. От британската фирма, създател на проекта, акцентират на това, че екранът се възприема от зрението като хартията – няма отблясъци, не се зацапва от пръстови отпечатъци и може да се чете и при пряка слънчева светлина. Това е едно от водещите предимства на технологията, представена от Plastic Logic - дори при продължително четене, умората на зрението е минимална. В новата електронна книга е включено съдържанието на повече от 40 учебници за шести и седми клас на руските средни училища. Така децата, които заменят хартиения учебник с електронен, ще избегнат нездравословното задължение да носят тежки раници. Обявената цена на помагалото е 12 хиляди рубли. То обаче няма да е предназначено за масова продажба, макар че е предвидена и потребителска модификация. Засега не е напълно сигурно, че точно проектът на Plastic Logic ще бъде утвърден от властите за електронния вариант на учебник за руските училищата.
Фирмата разработчик съобщава, че е избрана от Федералния институт за развитие на образованието в Русия като един от възможните доставчици по програма за тестване на електронни учебници. В конкуренцията засега са включени още два алтернативни проекта на други компании.