Таблетите изместват персоналните компютри

Таблетите все повече завземат пазарен дял за сметка на персоналните компютри.

25.08.2011 | 12:01
Таблетите изместват персоналните компютри

Пазарът на таблети съществува само от 15 месеца и въпреки това конкуренцията е ожесточена. Повечето компании, които се борят за пазарен дял, осъзнават огромния потенциал за развитие на този сектор. Новите „облачни“ услуги позволяват синхронизация на файловете и тяхната редакция от всяко едно мобилно устройство с достъп до интернет.
„Това е един от малкото продукти, които в тази стагнация на пазара и криза бележи ръст – заяви Димитър Петров, продуктов мениджър в Tablet.bg. - За разлика от настолните компютри и лаптопите, таблетите имат огромен ръст и потребителите залагат изключително много на тях.“
По неговите думи, когато става въпрос за професионална работа, например обработка на 3D изображения, видео, саунд или гейминг, дори - тогава, разбира се, настолното PC не може да бъде заменено от един таблет. Но ако говорим за сърфиране в интернет, проверяване на e-mail, блогове, Facebook и др, тогава потребителят може спокойно да използва един таблет, защото интерфейсът му е много по-лесен за употреба.“
Истинският потенциал и предимства на тези устройства се разкрива „в движение“. Те са многократно по-леки и удобни от лаптопите, например. Техен плюс е и постоянната свързаност към интернет, която не се ограничава само до обхвата на безжичната мрежа. Нещо повече: таблетите винаги са „в готовност“ – не е необходимо специално време за зареждане, каквото има при компютрите. Това предимство е незаменимо в един забързан делови ден.
Безспорен лидер на пазара с таблети е технологичната компания Apple. Когато Стив Джобс представи своя нов продукт, заяви че устройството е революционно, и ще промени изцяло начина, по който потребителите възприемат компютрите. И се оказа прав. Създаде цял един нов сегмент на пазара - липсващото звено между „умните“ телефони и лаптопите.