Датска компания ще строи турбина с размерите на небостъргач

Производителят планира да я пусне в експлоатация в рамките на 12 месеца

16.10.2020 | 00:20 Редактор: Георги Камарашев
Датска компания ще строи турбина с размерите на небостъргач

Датската компания MHI Vestas Offshore Wind AS ще се присъедини към гигантите в индустрията за офшорни вятърни паркове, като планира да построи турбина с размерите на небостъргач, за да се конкурира по-ефективно с други играчи на пазара.

Производителят работи върху вятърната турбина от следващо поколение, като планира да я пусне в експлоатация в рамките на 12 месеца, като е много вероятно това да стане още тази година, заяви Филип Кавафян, изпълнителен директор на MHI Vestas в интервю за Bloomberg. 

Масивните турбини се използват при офшорните вятърни паркове, където няма пространствени ограничения и вятърът е по-постоянен. По-големите перки на турбината спомагат за увеличаване на ефективността и количеството електричество, което може да бъде произведено от един обект.

Решението на MHI Vestas е предшествано от плана на лидера на пазара Siemens Gamesa Renewable Energy SA, който обяви по-рано тази година, че ще продаде най-голямата вятърна турбина в света, с диаметър на ротора от 222 метра. Той е с два метра по-голям от предишния рекордьор – съоръжението на General Electric Co.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК