Умни сензори могат да помогнат на пчеларите да намалят загубите си

В САЩ хората от този отрасъл са загубили 44% от  колониите си през 2019 г.

19.09.2020 | 21:35 Редактор: Ивет Арабова
Умни сензори могат да помогнат на пчеларите да намалят загубите си

Глобалните популации на медоносни пчели намаляват, което оказва натиск върху доставките на храни в света. Но новите технологии могат да помогнат на пчеларите да се противопоставят на заплахата, пише Би Би Си. 

Пчеларите не са просто производители на мед, те са част от нарастваща търговия - дават кошерите си под наем на фермери, които се нуждаят от пчели, за да опрашват реколтата си. Търговската пчелна индустрия предоставя услуги за опрашване на стойност десетки милиарди долари и е от ключово значение за производството на огромна гама от култури, включително бадеми, броколи и ябълки. 

Например Калифорния произвежда 80% от бадемите в света и за да се случи това, цветният прашец трябва да се разнесе между дърветата. Всяка година са необходими над 2 милиона пчелни кошера, за да свършат тази работа.  Изменението на климата, интензивното земеделие и използването на пестициди и фунгициди в земеделието вредят на пчелите по света. Търговските пчелари в Съединените щати са загубили 44% от пчелните си колонии през 2019 г., сочи изследване от университета в Мериленд. 

Сега технологичните стартъпи разработват интелигентни устройства, които дават на пчеларите достъп до подробна информация за състоянието на техните кошери, така че да могат да намалят загубите и да подобрят здравето на пчелите. Сред тях е ирландският ApisProtect, който наскоро пусна в продажба сензор, който предупреждава пчеларите, когато има проблем в техните кошери.  Малкият сензор, свързан с интернет, е поставен под покрива на кошера и измерва редица показатели като температура, влажност, звук и движение. Данните от сензора се изпращат чрез облака до централата на ApisProtect в Корк, Ирландия, където данните се обработват, анализират и след това се изпращат обратно на пчеларя, информира Bloombergtv.bg.

След като получава 1,8 милиона долара финансиране от международни инвеститори през 2018 г., компанията започва да работи с 20 пчелари от САЩ, Ирландия, Обединеното кралство и Южна Африка и наблюдава дейността на до 20 милиона медоносни пчели.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК