fallback

TikTok води преговори за избягване на пълна продажба в САЩ

Основните притеснения на държавните служители са свързани със сигурността на данните в приложението

11.09.2020 | 00:10 Автор: Виктория Гетова

ByteDance Ltd., китайската компания майка на TikTok, обсъжда с правителството на САЩ възможни договорености, които биха позволили на популярното приложение за споделяне на видео да избегне пълната продажба на своите операции в САЩ, пише The Wall Street Journal.

Дискусиите за подобен вариант са се интензивирали, след като китайското правителство предприе стъпки, които затрудняват продажбата на бизнеса на американски технологичен гигант като Microsoft Corp., твърдят източниците.

Те се провеждат на фона на бързо наближаващ се краен срок, който президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи на TikTok да се съгласи с продажбата на американските си операции или да бъде спрян, и тъй като геополитическите спорове около приложението се засилват.

Редица опции остават на масата, ситуацията е нестабилна, а продажбата все още е възможна, твърдят източниците. Дори да няма пълна продажба, резултатът вероятно ще включва някакво преструктуриране на TikTok, казва един от коментиралите темата. Това може да включва сделка, при която миноритарен дял от TikTok да бъде придобит от американски технологичен партньор, който да помага да се защитят данните.

Основните притеснения на държавните служители, участващи в преговорите, е сигурността на данните на TikTok и тяхната недостъпност за китайското правителство.

Тръмп многократно е казвал, че иска американска компания да купи операциите и не е ясно дали някоя алтернатива би задоволила притесненията му. Каква е позицията на Китай също е загадка.

Говорителят на Министерството на финансите Моника Кроули пояснява пред WSJ, че ведомството ѝ "е фокусирано единствено върху дискусии, свързани с продажбата на TikTok в съответствие с заповедта от 14 август, подписана от президента".

ByteDance проучва редица опции, включително продажба на американските операции на TikTok на Microsoft, заедно с Walmart Inc., или Oracle Corp., който е формирал партньорство с част от инвеститорите в ByteDance, включително Sequoia Capital, General Atlantic и Coatue Management.

Преговорите се усложниха в края на миналия месец, когато Китай издаде нови ограничения за износа на технологии за изкуствен интелект, принуждавайки ByteDance да направи почивка в преговорите и да оцени как новите правила могат да повлияят на продажбата. Един от въпросите е дали основните алгоритми на приложението могат да бъдат част от сделката, а хора, близки до оферентите, посочват, че ако не са, платформата става много по-малко привлекателна.

Още по темата четете в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Техно
fallback