Коронакризата не може да спре печалбите на Toyota

Автомобилните производители от цял свят са ударени от пандемията

06.08.2020 | 23:25 Редактор: Виктория Гетова
Коронакризата не може да спре печалбите на Toyota

Най-големият производител на автомобили в Япония - Toyota, реализира печалба през последното тримесечие въпреки глобалната криза. Въпреки че приходите спаднаха с 40 процента до 4,6 трилиона йени, Toyota все още генерира оперативна печалба от 13,9 млрд. йени (110 милиона евро). Това съответства на два процента от печалбата през същото тримесечие на предходната година. От друга страна, нетната печалба е спаднала с 74 процента до 158,8 милиарда йени (1,3 млрд. евро).

Концернът, който по-рано отказа да даде прогноза поради продължаваща несигурност, сега прогнозира чиста печалба от 730 млрд. йени (6,9 млрд. долара) за фискалната година до март, което е спад от 2,07 трлн. йени от предходната година.

Прогнозата му за годишна оперативна печалба остава непроменена на 500 млрд. йени, което е близо 80% загуба от печалбата през предходната година.

Въздействието на Ковид-19 е широкообхватно, значително и сериозно и се очаква, че това ще продължи за момента“, се казва в съобщение на Toyota.

Производителите на автомобили по целия свят са ударени от пандемията, като мнозина разчитат на помощ от правителствата, пише Investor.bg.

„Това беше тежко тримесечие за всички японски автомобилни производители. „Toyota не е изключение“, казва Сатору Такада, автомобилен анализатор в TIW, базирана в Токио компания за изследвания и консултации.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК