Twitter може да бъде глобена с 250 млн. долара

Федералната търговска комисия разследва компанията заради ползването на потребителски данни

04.08.2020 | 22:36 Редактор: Виктория Гетова
Twitter може да бъде глобена с 250 млн. долара

Микроблогинг платформата Twitter разкри, че очаква да загуби 250 млн. долара заради използването на лична потребителска информация, предоставена за целите на сигурността, но вместо това използвана за насочването на реклами. Компанията обяви това, след като получи уведомление от Федералната търговска комисия, пише CNBC.

Цената на акциите на компанията се сви с около 1% по време на следборсовата търговия, след като новината беше обявена.

Компанията е направила разкритието във финансовите си документи за второто тримесечие, подадени към Комисията по ценните книжа и фондовите борси в Съединените щети. В тях тя посочва, че обвиненията са свързани с използването на данни за телефонни номера и/или имейл адреси, предоставени за целите на сигурността, но употребени за таргетиране на реклама за периоди между 2013 и 2019 г.

Компанията оценява, че потенциалната загуба по този казус ще е в диапазона между 150 и 250 млн. долара, пише Investor.bg

От Федералната търговска комисия са изпратили уведомление до Twitter още на 28 юли във връзка с нарушаване на заповед на агенцията от 2011 г. Тази заповед изискваше Twitter да създаде и поддържа програма за сигурност и забранява на компанията да подвежда потребителите за степента на практиките ѝ за сигурност и поверителност.

 

Четете още по темата на Investor.bg

 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК