Спират продажбите на Lada 4x4 в Европа заради новите еконорми

Новите коли в ЕС трябва да имат нива на СО2 под 95 гр/км

03.06.2020 | 23:06 Редактор: Ивет Арабова
Спират продажбите на Lada 4x4 в Европа заради новите еконорми

Корпорацията Renault, която е собственик на руския производител АвтоВАЗ, спира продажбите на Lada 4x4 на европейските пазари.

Причината за решението са новите екологични стандарти на континента. В страните от ЕС всички нови автомобили трябва да имат нива на СО2 под 95 гр/км. При превишаване на тази норма производителят е заплашен от глоба, която е в размер на 95 евро за всяка продадена бройка от модела. През тази година правилото важи само за автомобилите, които сега излизат на пазара, а от 2021 г. ще е валидно за всички нови машини.

Руският модел е оборудван с бензинов атмосферен мотор с обем 1,7 литра и мощност 83 к.с. С него Lada 4x4 отделя 216 грама СО2 на км.

Цялата статия четете на AutoMedia.bg.

Снимка: Bloomberg/Andrey Rudakov

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
djenevas
преди 3 години
Двигателя на Ладата работи безпроблемно на ГАЗ и отделя до 5 пъти по малко от бензиновия западен събрат.Друг е въпроса дали изобщо и те покриват новия измислен стандарт.Едва ли всъщност това е истинската причина.Още по-вече ,че от АвтоВАЗ заявиха ,че нямат намерениие да отделят толкова големи инвестиции за да угодят на някои кръгове на запад..... Сигнализирай за неуместен коментар