Boeing възстановява производството на 737 МАX

Самолетът не е летял от март 2019 г.

28.05.2020 | 11:34 Редактор: Ивет Арабова
Boeing възстановява производството на 737 МАX

Boeing възобнови на "ниска" скорост производството на 737 MAX, преустановено след две смъртоносни катастрофи, довели до глобалното приземяване на самолетите от регулаторите, съобщи АФП, позовавайки се на информация от компанията.

Самолетът не е осъществявал полети от март 2019 г. и все още е на няколко ключови стъпки, за да получи разрешение от Федералната авиационна администрация на САЩ и други регулатори.

Boeing заяви, че работата по MAX е възобновена във фабриката на компанията в Рентън, Вашингтон, като прилага инициативи за повишаване на безопасността на работното място и качеството на продуктите. “Ние непрекъснато усъвършенстваме нашата производствена система и я правим още по-силна”, казва Уолт Одишо, вицепрезидент и генерален мениджър на програмата 737.

Аерокосмическият гигант спря производството през януари на фона на несигурността кога регулаторите ще разрешат на самолета отново да лети. Дори преди пандемията от коронавирус кризата с MAX струваше на Boeing милиарди долари компенсация за авиокомпании и производствени разходи, включително разходите за съхранение на повече от 400 самолета, които не можеха да бъдат доставени на клиентите.

Оттогава проблемите на Boeing се задълбочиха, след като клиентите му бяха въвлечени в борба за оцеляване заради намаляването на пътуванията, поради разпространението на Ковид-19, предава БГНЕС.

По-рано във вторник Boeing публикува подробности относно плана за съкращения на персонала с 10 процента или с около 16 000 служители като цяло. 

Снимка: Bloomberg/David Ryder

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК