Nissan съкращава почти всичките си работници във фабриките в САЩ

Компанията планира да върне част от тях, след като производството се възобнови

22.05.2020 | 12:50 Редактор: Ивет Арабова
Nissan съкращава почти всичките си работници във фабриките в САЩ

Японската компания Nissan ще съкрати около 10 000 свои работници в САЩ, което е почти цялата работна сила в нейните американски фабрики, съобщава агенция Nikkei.

От уволненията ще бъдат засегнати служители във фабриките за производство на автомобили и двигатели на японския производител в Тенеси и в Мисисипи, тъй като дейността в тези предприятия е спряна от средата на март в резултат на пандемията Ковид-19.

В информацията на Nikkei се посочва, че уволнените служители няма да получат заплащане от Nissan, но изглежда, че компанията планира да наеме отново част от работниците, след като производството в заводите се рестартира.

Nissan също така планира да уволни повечето от своите 6000 работници във Великобритания и около 3000 работници в Испания. Според информация на агенция Kyodo News пък Nissan се стреми да съкрати над 20 000 работните места или около 15% от общата си работна сила в глобален план като част от плановете си за преструктуриране, които бяха задействани след намаляващите продажби на компанията в резултат на пандемията от коронавирус, предава БНР.

Неназовани източници на Kyodo News твърдят, че японският автомобилен производител обмисля да уволни персонала си в Европа, както и в някои "нововъзникващи пазари". След информацията за предстоящи масови съкращения акциите на Nissan Motor Co. поевтиняха на Токийската борса с 2,5%, като от началото на годината те се обезцениха с над 40 на сто.

Снимка: Bloomberg/Ian Forsyth

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК