Онлайн пазаруването може да стане по-скъпо и по-малко удобно

Какво бъдеще очаква електронните магазини?

11.05.2020 | 18:23 Редактор: Ралица Братанова
Онлайн пазаруването може да стане по-скъпо и по-малко удобно

Започнахме да пазаруваме много повече онлайн по време на пандемията, а част от тези навици ще се запазят. Но подозирам, че това ще има нежелани последствия, пише Шира Овиде за New York Times.

Купуването онлайн може да стане по-скъпо и по-малко удобно, може да се наложи да преосмислим бързите доставки, а кварталите ни могат да изглеждат по различен начин. Ето и няколко възможности как нашите бюджети и навици за пазаруване могат да се променят.

Навсякъде могат да се появят минискладове

Ако повечето от нас поръчват онлайн, компаниите може да решат да изберат да заложат на малки дистрибуционни центрове, които са по-близо до местата, където живеем, за да се предлагат по-бързи доставки. Но това ще означава и повече места, на които ще се движат камиони за доставки, съответно и повече трафик, повече шум и замърсяване.

Недостатъкът на стоки може да продължи

Една от редицата причини да имаме проблеми с намирането на тоалетна хартия и паста онлайн е фактът, че Target и Amazon ограничиха количеството продукти, които съхраняват в складовете си, допълва авторът. 

Бързите доставки могат да поскъпнат

Повечето компании за онлайн пазаруване мразят разходите и главоболията, свързани с бързите доставки, а и всичко това не е особено добро за околната среда, твърди Сучарита Кодали от Forrester Research.

Връщането на продукти може да стане по-трудно

При част от стоките като дрехите например, близо един на всеки пет артикула, купени онлайн, се връща. Но сега заради санитарни притеснения много магазини ограничават връщането.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК