"Airbus" съкращава производството на пътнически самолети с една трета

Европейският аерокосмически гигант заяви, че ще намали производството на своя самолет A320 до 40 бройки на месец

09.04.2020 | 09:34 Редактор: Юлия Христова

"Airbus" съкращава производството на пътнически самолети с една трета, позовавайки се на по-малко търсене поради пандемията от Ковид-19, пише БНР.

"Нашите клиенти от авиокомпаниите са силно засегнати от кризата. Ние активно адаптираме производството си към новата ситуация при тях и работим по оперативните и финансови мерки за смекчаване, за да се посрещнем реалността", заяви главният изпълнителен директор Гийом Фори.

Европейският аерокосмически гигант заяви, че ще намали производството на своя самолет A320 до 40 бройки на месец, като според последни данни компанията произвеждаше повече от 60 самолета A320 месечно.

Производството на по-големите самолети ще бъде намалено до 6 броя за A350 на месец и до 2 за A330.

През първото тримесечие на 2020 г. "Еърбъс" е получила 290 нетни поръчки за пътнически самолети, като компанията заяви, че през този период е доставила 122 самолета. Други 60 самолета са произведени, но остават непродадени поради развиващата се вирусната пандемия.

В рамките на март компанията достави 36 самолета спрямо 55 през февруари, като намалението се дължи на отлагане на направени от клиенти поръчки и на други фактори, свързани с коронавирусната зараза.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК