Мрачна прогноза за милиони безработни в автомобилната индустрия

Експертите изчисляват спад с 20%, което ще струва на хазната 500 млрд. евро на Германия

24.03.2020 | 12:37 Редактор: Тодор Петров
Мрачна прогноза за милиони безработни в автомобилната индустрия

Последствията от спирането на икономиката заради коронавируса се очаква да бъдат разрушителни. Това ще засегне и автомобилната индустрия, като германското издание Spiegel публикува прогнозите на мюнхенския Институт за икономически изследвания за икономиката на Германия при 2 месеца карантина. 

Експертите изчисляват спад с 20%, което ще струва на хазната 500 млрд. евро. Съответно, около милион жители на Германия ще останат без работа. А ако карантината продължи 3 месеца, то щетите ще бъдат 70 млрд. евро.

Бюджетът на богатата Германия ще издържи подобен трус, но ако кризата се окаже дългосрочна нещата ще се променят. Проблемът ще е в новите безработни, които ще се превърнат в непосилен товар за държавата. 

Проблемът с прогнозата е, че стъпва на очаквана 3-месечна карантина, което е доста оптимистичен вариант. Преди седмица група учени от Кралския колеж в Лондон публикува свое изследване, според което борбата с глобалната епидемия ще отнеме повече от година и половина, в зависимост от локалните мерки и успехите за разработка на ваксина. 

Нито една икономика няма да издържи на подобно нещо, тъй като година карантина означава глад и мизерия, от които ще умрат повече хора, отколкото от коронавируса.

Четете повече по темата в Automedia.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК