Продажбите на автомобили в Европа с лошо начало на годината

Още през януари от асоциацията прогнозираха спад

18.03.2020 | 11:22 Редактор: Юлия Христова
Продажбите на автомобили в Европа с лошо начало на годината

Продажбите на автомобили в Европа отбелязват най-лошото си начало на годината от 2013 г. насам, като очакванията са дори за още по-лоши резултати, след като автомобилните производители в региона затвориха заводите си заради пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Регистрациите на нови леки автомобили са намалели със 7.2% през февруари след подобен спад през януари, сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители. Дори тези данни могат да се окажат най-добрите за следващите няколко месеца, тъй като на големите европейски пазари не работят нито дилърите, нито производителите.

"Този спад е резултат от комбинация от фактори, включително промени в данъчното облагане на превозни средства в различни страни членки на ЕС, отслабване на глобалните икономически условия и несигурност на потребителите“, се казва в съобщението на асоциацията.

Въпреки че 2020 г. се очертава трудна година за производителите на автомобили още през януари от асоциацията прогнозираха спад от 2% в регистрациите, а разпространението на коронавируса в региона със сигурност ще увеличи загубите, пише bloombergtv.bg.

Правителствата в страни от Германия до Италия и Испания затвориха границите и призоваха хората да си стоят вкъщи, за да забавят разпространението на болестта. Volkwagen във вторник заяви, че ще спре производството в заводите си в Европа най-малко за две седмици, докато Renault и Daimler са сред другите производители, които затвориха заводи.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК