Разработиха технология за лицево разпознаване на хора с маски

Откритието е на китайската компания Hanwang Technology

09.03.2020 | 15:13 Редактор: Тодор Петров
Разработиха технология за лицево разпознаване на хора с маски

Китайска компания твърди, че е разработила първата в страната технология за лицево разпознаване, която може да идентифицира хора, дори когато носят маски. Това се случва в момент, в който повечето хора в азиатската държава ходят с маски заради коронавируса, предава "Ройтерс". 

Китай разполага с едни от най-развитите системи за електронно следене, включително за лицево разпознаване. Но коронавирусът, който се смята, че тръгна от провинция Хубей в края на миналата година, доведе до това, че почти всички носят маски извън домовете си, надявайки се, че това ще ги предпази от вируса. Това обаче пречи на проследяването. 

Сега Hanwang Technology, която ползва и името Hanvon, твърди, че е създала технология, която успешно може да разпознава хората, дори когато носят маски.

"Ако се свърже със сензор за температура, може да мери телесната температура, докато посочва името на човека, а след това системата обработва резултата и казва дали засича над 38 градуса", твърди вицепрезидентът на компанията Хуан Лей в интервю за "Ройтерс". 

Базираната в Пекин фирма твърди, че екипът ѝ от 20 души е използвал основна технология, разработвана в последните десет години - база данни с около 6 млн. немаскирани лица, и по-малка база данни с маскирани лица, за да развие технологията, информира Investor.bg.

Екипът стартирал работа по системата през януари, когато епидемията започна да набира сили, а месец по-късно е започнал предлагането на пазара. Компанията продава два вида продукти, които ползват технологията. Единият използва едноканално разпознаване, което е най-добро за ползване при хора, влизащи в офис сгради. 

Другият продукт е значително по-развит и предлага мултиканална система за разпознаване, която ползва множество камери за наблюдение. Тя може да разпознае всеки в тълпа от 30 души за секунда, коментира Хуан Лей. 

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК