След скандала с "Кеймбридж Аналитика": Съдят Facebook в Австралия

Личните данни на 311 127 потребители са били изложени на риск да бъдат разкрити

09.03.2020 | 17:06 Редактор: Искра Ангелова
След скандала с

Австралийският регулатор, отговарящ за опазването на личните данни, съди Facebook, тъй като смята, че социалната  мрежа е изложила личната информация на над 300 хил. потребители на риск да бъде използвана за политическо профилиране, пише Bloomberg. 

В производството, заведено във Федералния съд, австралийският комисар по информацията твърди, че Facebook многократно е нарушила законите за поверителност, като е разкрила информация за потребителите на приложението "This is Your Digital Life", гласи изявление от днес. 

Личните данни на 311 127 австралийски потребители на Facebook "са били изложени на риск да бъдат разкрити" на консултантската фирма "Кеймбридж Аналитика" и да се ползват за целите на профилирането, посочва съобщението, информира Investor.bg.

Facebook е обект на критики във връзка с неприкосновеността на личните данни почти от самото си създаване, а през последните години е под по-сериозен контрол, както в Съединените щати, така и в Европа. 

През юли компанията сключи споразумение за 5 млрд. долара с Федералната търговска комисия за приключването на разследване на практиките ѝ за опазване на данните, свързани със скандала с "Кеймбридж Аналитика", който избухна в началото на 2018 г. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК