Плаващи домове в Катар: Алтернативен подход към глобалното затопляне?

Финландската компания Admares стои зад проекта 

24.02.2020 | 16:46 Редактор: Наталия Тотева
Плаващи домове в Катар: Алтернативен подход към глобалното затопляне?

Имотен инвеститор строи 16 хотела за Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г., но те няма да останат там за дълго, информира Investor. bg

Идеята за Admares е на главния изпълнителен директор Микаел Хедберг, работил в корабостроителството и управлявал компания, която строи плаващи жилища за петролни работници.

Очаква се всеки хотел в Катар да има четири етажа и разполага с 101 стаи. Те ще бъдат сглобявани от стомана, а впоследствие ще плават в Персийския залив. Не е ясно каква ще е съдбата на сградите след Световното първенство.

Възможно е плаващите сгради могат да смекчат недостига на жилища в големите градове. Някои компании работят по многоетажни офиси, хотели и жилищни сгради, които могат да разширят задръстените градове към океана.

GCA помага на страни, компании и организации да се приспособят към климатичните промени. Главният изпълнителен директор на компанията Патрик Веркойен казва, че Ротердам е заплашен от растящото морско равнище.

Плаващите домове са вече сравнително обичайни за Холандия, която има история на отвоюване на земя от океана. В района на Сиатъл също се срещат редица кораби-къщи. Никълъс Деруин опитва да пренесе модела в Маями. Миналата година компанията му Arkup показа плаваща къща с площ от 400 кв. м, която според него може да устои на урагани от четвърта категория.

Някои хора се надяват зараждащата се тенденция да доведе до създаването на плаващи градове. За съжаление не е ясно доколко инвеститорите ще оценят подобни имоти.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК