ЕК представи планове за цифровото бъдеще на Европа

Целта на направените предложения е да се създаде единен европейски пазар на данни

19.02.2020 | 22:36 Редактор: Юлия Христова
ЕК представи планове за цифровото бъдеще на Европа

В сряда Европейската комисия представи свои предложения за използване на огромната европейска база от индустриална информация и определи правила за управление на изкуствения интелект и за ограничаване на американски технически гиганти като Facebook, Google и Amazon.

Пакетът, първият от редица планове, ще оформи цифровото бъдеще на Европа, заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс.

"Пакетът обхваща всичко - от киберсигурност до критични инфраструктури, от дигитално образование до цифрови умения, от демокрация до медии. Желая дигитална Европа да отразява най-доброто от Европа - отворена, справедлива, разнообразна, демократична и уверена “, посочи тя.

Целта на направените предложения е да се създаде единен европейски пазар на данни и да се гарантира, че използването на технологията за изкуствен интелект ще отчита етичните и опасенията, свързани с поверителността. В плановете също така се призова центровете за данни да бъдат неутрални по отношение на климата до 2030 година, пише БНР.

Онлайн платформите са изправени пред нови правила, които ще ограничат мощта им, заяви от своя страна еврокомисарят по въпросите на индустрията Тиери Бретон. това е знак за по-строгата линия на Европа срещу американските технологични гиганти Facebook, Google и Amazon.

"Ние виждаме някои платформи като контрольори, което не е това, което ние искаме. Ще имаме някои предварителни разпоредби", посочи Бретон на пресконференция.

Трите компании вече са на радара на еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК