Amazon влезе в конфликт със служители заради климачитните си политики

Компанията е заплашила с уволнение

03.01.2020 | 18:20 Редактор: Кристина Крумова
Amazon влезе в конфликт със служители заради климачитните си политики

Група служители на Amazon твърдят, че компанията е заплашила да уволни двама техни колеги, които са говорили срещу политиките на компанията по отношение опазването на околната среда, пише CNBC.

В изявление, публикувано в Twitter, Amazon Employees for Climate Justice твърди, че с няколко служители са се свързали представители на правния отдел и на този за човешки ресурси, които твърдят, че първите са нарушили политиката за външни комуникации на компанията.

Марън Коста, UX дизайнер, е един от служителите, които Amazon е заплашила, че ще уволни. "Не е моментът да заглушавате онези, които говорят открито", коментира той.

Освен това Amazon е заплашила да уволни Джейми Ковалски, софтуерен инженер, пише Washington Post, който първи обяви новината. Ковалски и Коста твърдят, че са получили писма от адвокатите на Amazon, след като през октомври са говорили публично по въпроса, пише Post.

В изявлението си групата служители посочва, че Amazon е променила политиките си през септември и новите правила "изискват служителите да искат предварително одобрение, за да говорят за Amazon, на който и да е публичен форум, когато се идентифицират като нейни служители", пише investor.bg.

Джаси Андерсън, говорител на Amazon, все пак твърди, че комуникационните политики не са нови. През септември Amazon наистина се е опитала да улесни служителите да говорят публично, като е добавила форма във вътрешен уебсайт, чрез която те могат да искат одобрение.

Служители на Amazon оказват все по-голям натиск върху компанията да адресира влиянието си върху околната среда.

На годишната среща на акционерите на Amazon през май хиляди служители изпратиха предложение, призоваващо главния изпълнителен директор Джеф Безос да разработи обширен план, свързан с климатичните промени и намаляването на въглеродния отпечатък на компанията. Предложението е било категорично отхвърлено.

През септември Безос обяви, че Amazon си поставя за цел да разчита единствено на възобновяема енергия до 2030 г. и да има нулеви въглеродни емисии до 2040 г. Планът е смятан до голяма степен за отговор на исканията на служителите.

Само ден след като Безос разкри новините, над 1000 служители на Amazon се включиха в Глобалната климатична стачка и изразиха недоволството си от климатичните политики на компанията.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК