Голямата революция: Как телефоните промениха хората и света?

През 2010 г. започнаха да излизат най-значимите мобилни приложения

26.12.2019 | 11:35 Редактор: Юлия Христова
Голямата революция: Как телефоните промениха хората и света?

Модерният смартфон в пълния си блясък не е бил изобретен през 2010 г., но през тази година голяма част от потребителите започнаха да купуват този вид устройства. Мнозина вече не искаха телефон само за обаждания и съобщения, а малък компютър в джоба си, пише The Wall Street Journal.

През 2010 г. започнаха да излизат и най-значимите мобилни приложения. Светът получи устройство, което промени поведението на хората. Устройство, което изцяло промени начина, по който хората ръководят света, взаимоотношенията помежду им и личните им навици. А някои от промените в живота дори и не ги осъзнаваме, пише bloombergtv.bg.

Как стигнахме дотук?

За да проверим как се промени светът, трябва да се върнем в началото на десетилетието, когато пъзелът започна да се нарежда. Iphone 4 на Apple бе първият модерен телефон iPhone. Също така това беше първият iPhone с предна камера и възможността за запис на HD видео. През 2010 г. първият Android на Samsung взриви пазара, а това е именно Galaxy S.

"Когато една част от технологиите се променя е много, но когато две или три неща се променят едновременно, ефектът е разтърсващ", коментира бившият вицепрезидент на AT&T Ралф де ла Вега, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

През 2011 г., когато Ралф де ла Вега заема постта, AT&T сключи сделка с компанията за споделени пътувания Uber. "Когато Травис Каланик (бел ред. съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на Uber) търсеше начин да свърже шофьорите си, той се обърна към AT&T. Ние свързахме шофьорите на Uber, които по това време използваха iPhone устройства. Останалото е история", обяснява той.

В началото от Apple не са осъзнавали мащаба на промените с производството на iPhone.

"Запалихме пожар, но никога не знаехме колко големи ще са пламъците", казва вицепрезидентът на маркетинг отдела за iPhone и iPod Грег Джосвиак.

"Когато Facebook купи Instagram, смятахме, че това е просто едно приложение, което iPhone продава за милиарди", разказва той.

Instagram се превърна в много повече от приложение. Кевин Систром, съосновател и бивш изпълнителен директор на Instagram, коментира, че този развой е бил неизбежен, след като компютрите са напуснали бюрата и вече са в джобовете на хората.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК