Tesla взима 5-годишен заем за завода си в Шанхай

Toва ще е първата фабрика на компанията извън САЩ

23.12.2019 | 22:52 Редактор: Ивет Арабова
Tesla взима 5-годишен заем за завода си в Шанхай

Американският производител на електромобили Tesla и група от китайски банки са се споразумяли за отпускането на нови 10 млрд. юана (1,4 млрд. долара) под формата на петгодишен заем за завода на компанията в Шанхай, посочват трима източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

China Construction Bank (CCB), Agricultrural Bank of China (AgBank), Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) и Shanghai Pudong Development Bank (SPDB) са сред банките, които са се съгласили да подкрепят финансово Tesla, твърди един от източниците, информира Investor.bg.

Новият заем отчасти ще се ползва за връщане на предишните 3,5 млрд. юана, твърди единият от източниците. Втори пък посочва, че останалата част ще бъде насочена към завода и към операциите на Tesla в Китай.

Tesla, CCB, AgBank, ICBC и SPDB не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Заводът в Шанхай е първият за компанията извън САЩ и стои в центъра на амбициите ѝ за увеличаване на продажбите на Tesla в най-големия пазар на автомобили в света. Той представлява и възможност да избегне по-високите вносни мита, наложени върху произведени в САЩ коли.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК