Европа все по-близо до лидерското място при продажбите на електромобили

Очаква се продажбите да нараснат с 32 на сто

12.12.2019 | 21:19 Редактор: Юлия Христова
Европа все по-близо до лидерското място при продажбите на електромобили

Европа е готова да поведе глобалния бум при продажбите на електрически автомобили през следващата година, тъй като правителствата в региона предлагат на потребителите все по-примамливи стимули за закупуване на нови превозни средства, съобщава Bloomberg.

Тези усилия помагат на европейския пазар да се превърне във втория по големина пазар на електрически превозни средства в света, доста зад Китай, но доста по-напред от Северна Америка, като Европейският съюз (ЕС) в сряда обяви безпрецедентен план да стане неутрален спрямо въглеродните емисии до средата на века. 

Тъй като производителите на автомобили вече са изправени пред избора или да продават превозни средства без вредни емисии, или да плащат солени санкции на ЕС за замърсяващи модели, 2020 г. се очертава като критична за европейската автомобилна индустрия.

"По-добре е да субсидирате електрически автомобили, отколкото да плащате високи глоби за продажба на двигатели с вътрешно горене“, посочва анализаторът на NordLB Франк Швопе. "Следващата година трябва да видим стабилни печалби в броя“.

В Европа се очаква продажбите на чисто електрически и „плъгин“ хибридни леки автомобили да нараснат с 35% през първите девет месеца на 2020 г., темп далеч по-висок от този в Китай и Северна Америка, според BloombergNEF. Автомобилите с батерии отдавна вече са изпреварили по продажби плъгин моделите в трите региона.

Очаква се през тази година продажбите на електромобили в Европа да нараснат с 32 на сто, в сравнение с тенденцията на охлаждане на пазара в Китай (където Пекин ограничи субсидиите – бел.ред.) и в Северна Америка, където лидерът в индустрията Tesla Inc. изпраща повече бройки на Model 3 извън граница.

Като цяло германските автомобилни производители планират да утроят своите предложения за електрически автомобили до 150 модела до 2023 г. и да инвестират 50 млрд. евро до 2024 г.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК