Пет иновации при автомобилите, които скоро ще бъдат даденост

Система с лицево разпознаване, камери и автоматични скорости навлизат в индустрията

21.11.2019 | 20:42 Редактор: Кристина Крумова
Пет иновации при автомобилите, които скоро ще бъдат даденост

Автомобилната индустрия се движи със същите темпове като другите и затова съвременните коли продължават да се усъвършенстват и променят. Западни експерти съставиха списък с неща, познати на всички шофьори, които скоро (някои по-бързо, други по-бавно) ще изчезнат от автомобилите, пише automedia.bg.

Огледалата за обратно виждане
Експертите смятат, че на първо място колите ще останат без огледала за обратно виждане. Тази важна част от всеки автомобил вече изчезва с времето и всичко това става благодарение на усилията на Lexus, която първа смени с камери стандартните странични огледала в един от своите модели. Японските власти одобриха експлоатацията на модела по пътищата на страната.

Механичните стъклоподемници
Производителите на автомобили със сигурност ще се откажат и от механичните стъклоподемници. В днешно време подобни механизми има само в най-евтините модели, но тенденцията е в близко бъдеще всички произвеждани автомобили да имат електрически прозорци.

Ключът за стартиране на двигателя
Автомобилните производители ще премахнат и ключа за стартиране на двигателя. Все повече от големите брандове отдавна вече инсталират системи за безключов достъп и стартиране на двигателя. А някои модели, като Tesla например, дори могат да разпознаят собственика по лицето.

Приборният панел
Все повече компании залагат на екрани, които заменят конвенционалните панели със стрелки и механични бутони. Скоро, уверяват експертите, пред всеки шофьор ще има само голям цветен дисплей, който ще показва всички необходими данни, а също така ще играе ролята на един вид контролен елемент за всички системи на автомобила.

Ръчната скоростна кутия
Статистиката показва, че през 2018 г. по-малко от 3% от колите в САЩ са излязли от шоурумите с ръчна скоростна кутия. И въпреки ситуацията там да е най-драматична, Европа се опитва да я догони. Само във Великобритания регистрираните коли с автоматик са скочили с 10% от 2011 до 2017 г., като същото, макар и в по-малка степен се наблюдава и в другите развити страни от Западна Европа. Двете основни тенденции при автомобилите - електрическо задвижване и автономно управление, не позволяват ръчни скорости, така че скоро и на тях ще кажем "довиждане".

Снимка: Reuters
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК