Ново приложение ще ни обучава да шофираме?

Професията "автомобилен инструктор" е напът да изчезне...

31.10.2019 | 23:01 Редактор: Василена Василева
Ново приложение ще ни обучава да шофираме?

Индийското подразделение на Microsoft стартира проект, който носи името Harnessing AutoMobiles for Safety (HAMS). Неговата основна цел е да направи пътуването с автомобил по-безопасно, като за целта специални камери и смартфон ще записват цялата информация за поведението на водача. А програмата ще дава съвети, как трябва да се управлява автомобил, за да се намали опасността от катастрофа.

Главната особеност на новия проект, е че Microsoft ще използва за контрол на случващото се в автомобила не скъпа система за видеонаблюдение, а стандартен смартфон, при това не е от топ-моделите. Той ще бъде поставен в средата на челното стъкло, като едната камера ще следи пътя, а друга - човека зад волана.

В Microsoft са убедени, че новата им разработка ще бъде от полза на транспортните компании, които ще могат да оценяват поведението на шофьорите и по този начин да ги контролират с цел по-голяма безопасност. Екипът, който работи върху програмата, е убеден, че съвсем скоро, благодарение на смартфона, младите хора ще могат сами да се обучават в шофиране. Това, разбира се, ще стане на по-късен етап, като се предвижда смартфонът да се ползва и за взимане на изпит за шофьор пред полицията.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК