Samsung прогнозира по-ниска печалба от смартфоните си

Инвеститорите изразиха надеждите си за възстановяване на мобилния бизнес

31.10.2019 | 23:33 Редактор: Юлия Христова
Samsung прогнозира по-ниска печалба от смартфоните си

Samsung Electronics предупреди, че ще има по-ниска печалба от мобилния си бизнес, докато конкурентът ѝ Apple даде положителна прогноза за продажбите на iPhone. С това южнокорейският гигант попари надеждите, че новите модели ще помогнат на най-големия производител на смартфони в света да се върне към растежа, предава Ройтерс.

Инвеститорите изразиха надеждите си за възстановяване на мобилния бизнес, който някога носеше около половината печалба на Samsung, тъй като операциите, свързани с чиповете, остават под натиск заради прекалено големите запаси и слабото глобално търсене, пише investor.bg.

Силните продажби на смартфона Galaxy Note 10 помогнаха на южнокорейската фирма да отчете най-добрата печалба от мобилния си бизнес от шест тримесечия насам, докато се възстановява от скандала със самозапалващите се батерии в края на 2016 г., който засегна продажбите ѝ.

Мобилният бизнес записа 32% ръст на оперативната печалба до 2,9 трлн. вона (2,5 млрд. долара) през третото тримесечие – най-високата от първото тримесечие на 2018 г.

Но Samsung предупреди, че печалбата от мобилното ѝ звено през четвъртото тримесечие ще се свие, след като пазарните разходи нараснат, а продажбата на флагмана отслабне от пиковите моменти след премиерата. Влошената прогноза беше обявена само няколко часа, след като Apple заяви, че продажбите през тримесечието, включващо празниците, ще надминат очакванията на Wall Street, позовавайки се на търсенето на услуги, носими устройства и последните модели iPhone.

Samsung залага, че растежът на пазара на 5G и огъващи се телефони ще ѝ донесе успех през следващата година. Тази седмица тя показа дизайн на нов телефон с квадратно сгъване, подсказвайки каква ще е следващата ѝ иновация в този сегмент.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК