Летището феникс за $63 млрд. в Пекин вече функционира

То е с размерите на сто футболни игрища

28.10.2019 | 14:30 Редактор: Юлия Христова
Летището феникс за $63 млрд. в Пекин вече функционира

Новото летище "Даксин" в Пекин, в чието изграждане бяха инвестирани 63 млрд. долара, осъществи първите си международни полети в неделя, предава "Ройтерс".

Летището, което е във формата на феникс, въпреки че според някои наблюдатели наподобява повече на морска звезда, е проектирано от известната архитектка Заха Хадид и официално отвори врати в края на септември преди празненствата по повод 70-годишнината от основаването на Китайската народна република, пише Investor.bg.

То разполага с четири писти и се очаква през него да преминават до 72 млн. пътници на година до 2025 г., като в крайна сметка капацитетът му ще достигне сто милиона пътници.

China Southern Airlines и China Eastern Airlines ще бъдат основните местни авиокомпании на летище "Даксин“, въпреки че Air China също ще извършва малък брой полети.

Полет на Air China до Банкок беше първият международен полет, който излетя в неделя, а British Airways ще оперира първия трансконтинентален полет до Лондон.

Около 50 чуждестранни авиокомпании, включително Finnair, планират да преместят част от китайските си операции на летището през идните тримесечия.

Летището, което е приблизително с размерите на сто футболни игрища и се очаква да се превърне в едно от най-натоварените в света, беше подложено на критики заради разстоянието си от центъра на Пекин.

С градския транспорт е необходим повече от час за достигането до летището от Централния бизнес квартал в Пекин. 

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК