Роботи заменят работниците в заводите

Автоматизацията ще доведе до ръст на печалбите

23.10.2019 | 14:40 Редактор: Виктория Гетова
Роботи заменят работниците в заводите

Автоматизацията на българския бизнес доведе до въвеждане на роботи на мястото на стругари, месари, бояджии и кроячи. Могат да правят дори палачинки и да дирижират симфоничен оркестър, показва проучване браншова организация по автоматизация (ПАРА), пише "Монитор".

По-ниско платените и трудни длъжности биват заменени от неуморни и безпристрастни машини основно в хранително-вкусовата промишленост, автомобилния сектор, фармацията, машиностроенето и обработката на метали.

Роботизацията на българската икономика ще я изведе на следващо ниво, смятат от ПАРА. Ръководители на едни от най-големите български компании за изкуствен интелект прогнозират, че IT - секторът ще развие своя потенциал в близките 5 години. Уверяват също, че работната ръка няма да отпадне, а персоналът ще бъде преквалифициран, както в много компании по света.

Проучване сред 54 български компании сочи, че автоматизацията води до увеличаване на производството и на качеството. 40 на сто от фирмите, участвали в анкетата, са инвестирали над 1 млн. лева в иновации.

Сред интересните бизнеси, които в момента се модернизират у нас, е пакетажът на захарен памук в кутии. Заводът в Свиленград е на второ място в производството на сладкия десерт в световен мащаб след Ирландия.

Съвместно с икономическия растеж на роботизацията и автоматизацията идва и страхът на част от служителите, че роботите ще ги изместят. Често има случаи на саботажи в родни заводи.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК