Най-скъпото Bugatti - напълно безшумно (Видео)

Моделът Centodieci развива мощност от 1577 к.с.

21.10.2019 | 15:52 Редактор: Василена Василева

През лятото френската компания Bugatti представи в рамките на ежегодния конкурс за дизайн Pebble Beach Concours d'Elegance в Калифорния своята хиперкола Centodieci. Тогава беше обявено, че това ще най-бързият и най-скъп автомобил на марката, като ще се продава за 9 млн. долара.

Сега автомобилът прави обиколка на европейски изложби и беше забелязан на салона Zoute Grand Prix Concours d'Elegance в Белгия. Това, с което той привлече внимание беше не толкова забележителния му външен вид, колкото факта, че се движи напълно безшумно.

Как може хиперкола с мощност 1577 к.с. да се движи в пълна тишина? Изглежда автомобилът, използван за промотиране на Centodieci, се задвижва от електромотор. Настройката на подобен агрегат улеснява движението при ниски скорости, а освен това неговото използване е доста полезно при движение на закрито, където W16 двигателят ще вдига силен шум.

Засега от компанията не разкриват допълнителни подробности за автомобила. Знае се, че Centodieci е създаден в чест на легендарния модел със средно разположение на двигателя EB110, който на свой ред бе направен в чест на 110-годишнината на основателя на марката Еторе Бугати и беше показан през 1991 г.

Тази машина ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,6 секунди, което е нещо феноменално за това време. Под капака е поставен 3,5-литров V12, който развива мощност от 553 к.с. и се съчетава с 6-степенна скоростна кутия.

Снимкa: Motor1

Още снимки - вижте в Automedia.bg