Китай позволи на Tesla да произвежда в страната

Заводът за 2 млрд. долара, който Tesla строи в Шанхай, е първото ѝ подобно начинание в чужбина.

19.10.2019 | 09:40 Редактор: Юлия Христова
Китай позволи на Tesla да произвежда в страната

Американската компания Tesla беше добавена в списъка на одобрените от правителството на Китай автомобилни компании, обявиха от ресорното министерство. Компанията е получила сертификат за производител на електромобили, какъвто ѝ е нужен, за да започне производство в страната, предава Ройтерс.

Списъкът беше публикуван от Министерството на индустрията и информационните технологии.

Това означава, че Tesla получава зелена светлина за производство в Китай“, коментира Йейл Джан, ръководител на базираната в Шанхай консултантска компания Automotive Foresight. Tesla може да започне производството по всяко време, посочва още той.

Американският гигант не е отговорил веднага на запитването за коментар. Заводът за 2 млрд. долара, който Tesla строи в Шанхай, е първото ѝ подобно начинание в чужбина.

По-рано този месец Ройтерс писа, че Tesla планира да започне производството в китайския си завод през октомври. Не е ясно кога ще бъде постигнат годишните цели за производството, защото несигурностите около поръчките, работната ръка и доставчиците остават.

Tesla има намерението да произвежда поне 1000 бройки Model 3 седмично в Шанхай до края на тази година, в опит да увеличи продажбите си на най-големия пазар на автомобили в света и да избегне по-високите мита върху колите.

Заводът, който е първият такъв за автомобили в Китай, който е изцяло собственост на чуждестранна фирма, показва промяната в политиките на Пекин за пазара на коли.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК