Alibaba предотвратява 300 млн. опита за хакерски атаки на ден

Доверявам се повече на машините, отколкото на хората, казва Джак Ма

17.10.2019 | 17:50 Редактор: Юлия Христова
Alibaba предотвратява 300 млн. опита за хакерски атаки на ден

Китайският технологичен гигант Alibaba Group е мишена на около 300 млн. опита за кибер атаки на ден, съобщи основателят и бивш главен изпълнителен директор на компанията Джак Ма, цитиран от CNBC.

Ма изрази гордостта си от факта, че въпреки многобройните хакерски атаки, Alipay – подразделението за плащания на компанията, което има близо 1 млрд. потребители и обработва трансакции на стойност 50 млрд. долара на ден, все още не е изгубило и „един цент“ заради хакери.

"Alibaba Group е подложена на над 300 млн. опита за хакерски атаки на ден. Всеки ден. Но ние се справяме с тях. Нямаме дори един проблем“, заяви Ма на конференцията Forbes Global CEO в Сингапур.

За сравнение, китайският технологичен гигант Huawei е подложен на около 1 млн. кибер атаки дневно, съобщава ръководителят на отдела му по сигурността. До този момент други технологични компании се въздържат да разриват уязвимостите си към кибер атаки.

Alibaba трябваше да се справя с опит за кибер атака през февруари, която заплаши да компрометира акаунтите на 20 млн. потребители на сайта й за електронна търговия Taobao. Компанията съобщи, че е засякла атаката незабавно.

Ма посочи развитите технически способности на компанията му, които нарече “AI: Alibaba Intelligence” заради непрекъснатия успех, отбелязвайки, че машините превъзхождат хората в използването на логика за предотвратяване на зловредно поведение в интернет.

"Учим машините да се справят с всички начини, по които хората мамят. Машината помни милиони начини за измама, така че когато започнем да мамим, машината вече знае, че го правим. По този начин защитаваме технологиите си“, разказа Ма.

За постигането на това ниво на точност обаче компанията трябва да събира големи масиви от данни на клиентите, уточнява той. Това позволявало на Alibaba да развие защити за засичане на хора с лоши намерения, твърди Ма.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК