BMW реставрира рядък модел 530 MLE

Хомологираното Motorsport Limited Edition бе преродено в Южна Африка

14.10.2019 | 23:05 Редактор: Василена Василева
BMW реставрира рядък модел 530 MLE

Петнадесет старта, петнадесет победи. Три сезона, три шампионата. За такъв успех повечето състезателни машини могат само да мечтаят. Това е и рекордът, който BMW постига с една 5-Series E12 в Южноафриканския шампионат за модифицирани серийни автомобили през 1976 г.

Разбира се, преди да стъпи на пистата, автомобилът трябва да бъде хомологиран. Макар изискването на регламента да е за 100 броя, BMW далеч надхвърля това число. От Type 1 са произведени 110 броя, а от Type 2 – 117. Производството е в завода в Рослин. Така се ражда 530 MLE (Motorsport Limited Edition).
Автомобилът се състезава близо десетилетие, до 1985 г., което го прави най-успешната 5-Series в историята на марката. Доминацията помага за успеха на шосейния модел, чийто двигател използва. Шестцилиндровят редови агрегат е заводски „пипната“ версия на 3-литровата машина в серийния модел 3.0L с мощност 197 к.с. и ускорение от 0 до 100 за 9,3 секунди.

С използване на алуминий и по-тънка стомана за каросерията, пробити елементи, ръчни повдигачи за стъклата и без климатик, състезателният автомобил е по-лек от шосейния. Предлаган само в заводските Motorsport цветове, 530 MLE е оборудван и с олекотени джанти Mahle, вентилирани дискове, амортисьори Bilstein и монтиран в багажника акумулатор за по-добро разпределение на масите.

Въпреки спортните успехи, значението на 530 MLE не е оценено достойнство за своето време. И когато BMW Южна Африка решава да реставрира модела, не успява да открие нито един използван екземпляр. След години проучване фирмата се натъква на автомобил номер 100, притежаван навремето от мениджъра на тима Питър Кей-Еди, пише Automedia.bg

Въпреки лошото състояние, номерата на двигателя и шасито съвпадат, което е достатъчно основание за екипа да се захване с нелеката задача на пълно реставриране. С помощта на няколко бивши служители, които работят по проект 530 навремето, автомобилът вече е реставриран до оригиналния си вид, с което бележи още една победа – този път срещу часовника на времето.   

Снимкa: BMW South Africa

Харесайте страница ни във Facebook ТУК