Мисии на НАСА и ESA търсят следи от живот на Марс

Ще изследваме наличието на древни езера и океани на “червената планета“, посочи планетолог

07.10.2019 | 23:37 Редактор: Юлия Христова
Мисии на НАСА и ESA търсят следи от живот на Марс

Изследваме наличието на древни езера и океани на Марс. Смятаме, че преди милиарди години планетата е била много по-топла и влажна. Не търсим просто наличие на живот в момента в Слънчевата система, а разглеждаме възможността той да е съществувал преди милиарди години. Това каза Зак Дикисън, планетолог от Природонаучния музей и колежа Birkbeck в Лондон, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"На Марс е имало наличие на химични елементи, които са необходими за появата на живот. Но на този етап не можем да кажем колко продължително време те са съществували на Марс. Става дума за комплексни молекули с въглерод и водород, посочи той и коментира, че въпросът за живот извън Земята е един от най-важните въпроси, които хората са си задавали", заяви Дикисън.

Според планетолога кацането на повърхността на Марс е много трудно. “През следващата година предстои да бъдат изстреляни две отделни мисии. Едната на НАСА, а другата на Европейската космическа агенция (ESA). Те ще кацнат на Марс през 2021 г.", обясни той.

По думите на Дикисън основният проблем е, че не можем да комуникираме с космическия апарат в реално време, но целият процес е автоматизиран. “Космическият апарат каца напълно автономно на повърхността. Ние ще разберем десет минути по-късно дали мисията е успешна", каза той и прогнозира, че мисията до Марс би било едно добро начало.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК