Папата с призив изкуственият интелект да се ползва за общото благо

Надпреварата за разработването му поражда риск от увеличаване на социалното неравенство

28.09.2019 | 17:29 Редактор: Юлия Христова
Папата с призив изкуственият интелект да се ползва за общото благо

Папа Франциск призова технологичните компании да използват изкуствения интелект за общото благо, предаде Асошиейтед прес.

Надпреварата за разработване на изкуствен интелект и други форми на дигитално развитие поражда риск от увеличаване на социалното неравенство, освен ако тези дейности не бъдат придружени от етична оценка на общото благо, предупреди главата на Католическата църква на конференция във Ватикана.

Форумът събра шефове на компании като Фейсбук (Facebook) и Гугъл (Google), дипломати, финансисти, физици, философи, специалисти по етика и епископи.

Конференцията "Общото благо в дигиталната епоха" е поредната заявка на Католическата църква за място в дебатите за перспективите и рисковете, свързани с изкуствения интелект.

Дебатите бяха посветени на различни теми - от технологичния напредък при оръжията през бъдещето на работните места при нарастващата роля на машините до решенията на социалните медии след разпространението на видеозапис на нападението срещу джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК