Корупционен скандал ще струва на Ericsson над 1 млрд. евро

Компанията се е държала погрешно в миналото, призна изпълнителният директор

26.09.2019 | 15:22 Редактор: Юлия Христова
Корупционен скандал ще струва на Ericsson над 1 млрд. евро

Шведският доставчик на мрежово оборудване Ericsson обяви, че ще задели 12 милиарда шведски крони (1,12 милиарда евро) за извънсъдебно уреждане на дело за корупция в САЩ. Ericsson предвижда, че ще ѝ бъде наложена глоба в размер на около 1 млрд. долара за уреждане на съдебен процес в САЩ заради лоши бизнес практики в Китай и пет други страни, заяви в четвъртък базираната в Стокхолм компания, цитирана от "Ройтерс".

Ще има и допълнителни разходи, а провизията ще бъде отчетена към финансовите резултати за третото фискално тримесечие.

Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) разглежда от 2013 г. насам някои поръчки на Ericsson през 90-те години, а от 2015 г. в разследванията се включи и Министерството на правосъдието на САЩ. Ericsson твърди, че изцяло е подкрепяла властите в разследванията. Компанията се е държала погрешно в миналото, призна изпълнителният директор Бьорйе Екхолм. 

Базираната в Стокхолм компания заяви, че е подобрила програмите си за съответствие, без да предоставя допълнителни подробности.

Отвъд финансовата провизия компанията заяви, че също така очаква разследванията да причинят щети на репутацията на Ericsson, които ще имат неблагоприятно въздействие в бъдеще.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК