TeamViewer осъществи най-голямото IPO в Европа за 2019 г.

84 милиона акции бяха пласирани на цена от по 26,25 евро 

25.09.2019 | 12:10 Редактор: Тодор Петров
TeamViewer осъществи най-голямото IPO в Европа за 2019 г.

Германският доставчик на софтуер TeamViewer осъществи най-голямото IPO за годината в Европа. 84 милиона акции бяха пласирани на цена от по 26,25 евро на нови инвеститори, както обяви производителят на софтуер за отдалечена поддръжка на компютри и други устройства. 

С това TeamViewer не използва изцяло ценовия диапазон, който варираше от 23,50 до 27,50 евро за акция. Постъпленията от 2,21 милиарда евро отиват изцяло за финансовия инвеститор Permira, който преди пет години беше платил за цялата компания 870 милиона евро. Сега Teamviewer се оценява на 5,25 милиарда евро по емисионна цена. Permira все още ще държи 58 процента от акциите.

"Такъв успех не пада от небето. Целият екип на TeamViewer може да бъде много горд от постигнатото", твърди директорът на Permira за Германия Йорг Рокенхаузер.  

Със софтуера на TeamViewer могат да бъдат свързани компютри, например за отдалечена поддръжка, за дистанционно управление на машини или за онлайн конференции. За текущата година компанията от Гьопинген с 800 служители очаква фактурирани продажби в диапазона между 310 до 320 милиона евро, което би било с една трета повече в сравнение с 2018 г.

TeamViewer може да наеме повече хора в САЩ и да открие офиси в Китай, Япония, Индия и Сингапур, за да разшири продажбите на тези пазари. Само в Китай TeamViewer има десетки милиони потребители, които не плащат, повечето от които компанията иска да превърне в плащащи клиенти.

Четете още по темата в Investor.bg

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК