Google спечели битката срещу ЕС за "правото да бъдеш забравен"

Решението на съда не може да бъде обжалвано

24.09.2019 | 22:44 Редактор: Василена Василева
Google спечели битката срещу ЕС за

Google спечели съдебната битка с Европейския съюз (ЕС) срещу плановете да приложи в целия свят "правото да бъдеш забравен" - ново ключово решение за това къде да бъде поставена границата между опазването на личните данни и свободата на словото, пише Bloomberg.

Съдът на Европейския съюз заяви, че търсачките трябва да премахват резултати в европейските версии на уебсайтовете си, но не са длъжни да правят това в глобален мащаб. Пет години по-рано същият трибунал принуди американските технологични гиганти да премахват европейските линкове към уебсайтове, които съдържат стара или фалшива информация, която несправедливо може да засегне репутацията на някого.

Новото решение е окончателно не може да бъде обжалвано.

Google оспори заповедта на френския орган да разшири обхвата на „правото да бъдеш забравен“ до всички свои платформи в целия свят. В свързано с това решение за това доколко Google може да се позове на обществения интерес, за да откаже да премахне линкове, съдиите заявиха, че търсачката трябва да претегля опасенията за поверителността на информацията спрямо правото на потребителите да знаят за всеки отделен случай.

"Това решение е победа за свободата на словото по света“, коментира Томас Хюс от Article 19, група, защитаваща правата на човека, която подкрепи Google в този случай.

"Съдилищата и регулаторите на данните във Великобритания, Франция или Германия не трябва да могат да определят резултатите от търсенето, които ще виждат интернет потребителите в Америка, Индия или Аржентина“, посочва още той.

Френският регулатор CNIL не е отговорил веднага на запитването за коментар по случая.

Снимка: Reuters

Още подобни новини четете в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК