Инвестициите в "зелени" градове с възвръщаемост от 24 трлн. долара до 2050 г.

Само спестяванията на енергия биха възлизали на 2,80 трлн. долара годишно до 2030 г.

21.09.2019 | 10:20 Редактор: Юлия Христова
Инвестициите в

Инвестирайки 1,83 трлн. долара, около 2% от световния годишен брутен вътрешен продукт (БВП), в намаляване на парниковите емисии в градовете, правителствата ще генерират годишна възвръщаемост на стойност трилиони долара повече, съобщава Euractiv, позовавайки се на ново проучване, публикувано в четвъртък (19 септември).

Само спестяванията на енергия биха възлизали на 2,80 трлн. долара годишно до 2030 г. и на 6,98 трлн. долара до 2050 г., показват данните от тригодишния изследователски проект, ръководен от група от 50 международни институции в рамките на „Коалицията за градски преход“.

Когато се натрупват във времето, тези спестявания възлизат на 24 трлн. долара до 2050 г., установява анализът. И тази оценка е консервативна, се добавя в него, тъй като цифрите не включват по-големи ползи, като например дългосрочното повишаване на производителността или подобряване на общественото здраве. 

"С по-високите цени на енергията и по-бързите темпове на технологично обучение, нетната настояща стойност на тези инвестиции нараства до 38,19 трлн. долара", се казва в доклада.

Общите емисии в градовете могат да бъдат намалени с близо 90% до 2050 г., ако се прилагат ниско- или безвъглеродни мерки в сектора на строителството, транспорта, материалите и отпадъците.

"Като цяло тези спестявания могат да бъдат по-големи от комбинираните емисии, свързани с енергията през 2014 г. на двете най-силно замърсяващи страни, Китай и САЩ“, подчертава докладът, който в който съставителите призовават правителствата да дават приоритет на компактни, свързани и чисти градове, за да осигурят сигурност, икономически просперитет и ефективна борба с климатичната криза.

Озаглавен "Спешни ситуации с климата, градска възможност: как правителствата могат да осигурят икономически просперитет и да предотвратят климатичната катастрофа чрез трансформиране на градовете“, докладът е публикуван преди срещата на върха за климатичните действия, свикана в Ню Йорк от генералния секретар на ООН.

Климатичните шествия, които се очаква да бъдат най-голямата гражданска мобилизация относно климата досега, се планират да се проведат в световен мащаб в деня преди срещата на върха на ООН.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК