Рязък спад на продажбите на нови коли в Европа

Само 7 държави са с ръст - сред тях и България 

18.09.2019 | 14:19 Редактор: Ивет Арабова
Рязък спад на продажбите на нови коли в Европа

Продажбите на нови автомобили в Европа паднаха рязко през август, като задълбочиха неволите на индустрията, бореща се със слабото търсене на ключови пазари и предизвикателството за разгръщане на електрически превозни средства на пазарите, информира Investor.bg.

Продажбите спаднаха с 8,4% до 1,04 милиона бройки през август, след като нараснаха с 1,4% през юли, става ясно от статистиката на Европейската асоциация на автомобилните производители от сряда. Спадът през август се влоши допълнително от изключително високия ръст през същия месец година по-рано, тъй като производителите пуснаха редица нови модели преди влизането в сила на новите строги правила за емисии.

Производителите на автомобили са изправени пред допълнителни предизвикателства, включително риск от рецесия в Германия и забавяне на китайския пазар на автомобили. Европейските продажби са спаднали с 3,2% от началото на годината до сега. Петте най-големи пазари на континента отчитат свиване през август, като Испания (спад от над 30%) и Франция (от 14%) отбелязват най-големите забавяния.

Само 7 държави в ЕС отчитат ръстове през август, като един от тях е България. В родината ни продажбите растат с 1,5% на годишна база до 2929 нови коли (от 2887 година по-рано). От началото на годината също има повишение – с 2,9% до 24 372 автомобила.

Най-силен ръст в продажбите през осмия месец на годината е отчетен в Гърция, което има повишение от 24,3% и с 9,8% от януари до август.

Производителите на автомобили показаха новите си електрически модели, които ще бъдат решаващи през следващите месеци, докато компаниите се надпреварват да спазват новите правила за емисии на въглероден диоксид.

След увеличението през август 2018 г. продажбите  започнаха драстично да спадат и не успяха да се възстановят оттогава, а асоциацията прогнозира спад от 1% за годината.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК