Глоби очакват Audi, ако не модернизира дизеловите двигатели на моделите си

Volkswagen ще плати 87 млн. долара обезщетения в Австралия

17.09.2019 | 21:11 Редактор: Ваня Кузманова
Глоби очакват Audi, ако не модернизира дизеловите двигатели на моделите си

Министерството на транспорта на Германия заплаши с допълнителни глоби компанията Audi, ако не успее да модернизира дизеловите двигатели на своите нови модели в определен срок,  съобщава Bild am Sonntag. 

Първоначално това изискване е било предявено към Audi още през 2017 г. С него се настоява компанията да премахне софтуера, манипулиращ нивата на вредни емисии на дизеловите си двигатели, но това не е било направено. 

Сега от министерството са посочили краен срок - 26 септември, като в противен случай Audi ще трябва да плати нова глоба.

Мярката засяга дизеловите двигатели V6 и V8, при които е открито незаконното устройство. За да се справи в изискването на властите, Audi трябва да вкара в сервизите си 12 400 автомобили с такива мотори.

В същото време концернът Volkswagen съобщи, че е съгласен да изплати близо 87 млн. щатски долара на свои клиенти в Австралия. Сумата е определена на базата на колективен съдебен иск срещу производителя заради скадала с манипулираните дизелови двигатели, избухнал през 2015 г.

Засегнатите от скандала на континента са близо 100 000 човека, които притежават автомобили от марките Volkswagen, Skoda и Audi.

Повече по темата ще намерите на Automedia.bg 

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК