Ще можем да виждаме и контролираме данните, които Facebook събира за нас

Компанията написа в блога си, че нов инструмент е бил пуснат в Ирландия, Южна Корея и Испания

21.08.2019 | 13:57 Редактор: Ралица Братанова
Ще можем да виждаме и контролираме данните, които Facebook събира за нас

Facebook обяви, че променя политиките си, така че да позволи на потребителите да виждат и контролират данните, които социалната мрежа събира за навиците им за сърфиране в други приложения и уебсайтове, предава агенция Ройтерс, цитирана от Investor.bg.

Компанията написа в блога си, че нов инструмент е бил пуснат в Ирландия, Южна Корея и Испания и ще стане достъпен по целия свят в следващите месеци, допълвайки, че очаква ходът да има известно влияние върху бизнеса ѝ.

"Вярваме, че тази информация за активността извън Facebook е много ценна за Facebook, като ѝ позволява да предлага на рекламодатели да стигат до потребители, които вече са показали известен интерес към техните продукти или услуги", коментира анализаторът на Atlantic Equities Джеймс Кордуел.

Това решение на компанията е взето в момент, в който тя се сблъсква с остри критики от страна на властите и регулаторите във връзка с практиките ѝ за опазване на потребителската информация. През юли Facebook се съгласи да плати 5 млрд. долара, за да сключи споразумение по този въпрос с Американската федерална търговска комисия.

Компанията печели от реклами и предлага инструменти за рекламодатели, с които те могат да таргетират потенциални клиенти. Всяка промяна към понижаване на ефективността в рекламното таргетиране засяга приходите на Facebook.

През тримесечието, завършило на 30 юни, компанията е генерирала близо 17 млрд. долара от продажбата на реклами.

Социалната мрежа твърди, че ако потребител изтрие данните за своята активност извън социалната мрежа, ще бъде премахната информацията, която приложенията и уебсайтовете избират да изпращат.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК