Аpple заяви, че е отговорна за 2,4 млн. работни места в САЩ

Това е с 20% повече спрямо отчета на компанията за 2017 г.

17.08.2019 | 09:30 Редактор: Ралица Братанова
Аpple заяви, че е отговорна за 2,4 млн. работни места в САЩ

Аpple обяви, че директно или индиректно е отговорна за 2,4 млн. работни места в Съединените щати, което е с 20% повече спрямо 2-та млн., които технологичната компания отчете през 2017 г., предава Ройтерс, цитирана от Investor.bg.

Производителят на iPhone твърди, че директната му работна сила се е увеличила от 80 хил. до 90 хил. души в рамките на две години и половина, когато последно показа данни по този параметър. Но по-голямата част от този растеж е дошла от компании като Broadcom, които произвеждат части за продуктите на Apple в САЩ, както и от трети страни, разработващи софтуер за устройствата на компанията,

Свързаните с приложенията работни места са достигнали 1,9 млн., или с 325 хил. повече спрямо предишната оценка, обяви базираната в Купертино, Калифорния, компания на своя уебсайт.

Apple не разкрива как е направила тези оценки или как е финансирала всичко това. Определянето на броя индиректно създадени работни места може да варира значително, в зависимост от това как се прави анализът.

Apple се сблъска с критики, включително от страна на американския президент Доналд Тръмп, за това, че работи с редица заводи, които сглобяват повечето ѝ продукти в Китай. Сега компанията твърди, че е похарчила 60 млрд. долара за продукти и услуги от базирани в САЩ доставчици през 2018 г. и планира да увеличи сумата до 350 млрд. до 2023 г.

През декември Apple обяви, че ще похарчи 1 млрд. долара за изграждането на нов кампус в Остин Тексас, в който ще работят до 15 хил, служители. Освен това добавя директни работни места в Сиатъл, Сан Диего и Кълвър Сити, Калифорния.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК