Libra vs. Bitcoin - По какво се различават двете криптовалути

Много експерти поставят под съмнение дали валутата на Facebook може да се нарече криптовалута

20.07.2019 | 20:58 Редактор: Василена Василева
Libra vs. Bitcoin - По какво се различават двете криптовалути

Facebook превзе медиите с новината за създаване на собствена криптовалута Libra, като компанията е принудена да защитава проекта си заради регулаторни проблеми около защитата на личните данни и притеснения, че цифровите пари могат да бъдат използвани за незаконна дейност, пише в свой анализ CNBC. В същото врене Г-7 предупреждава, че криптовалутата на Facebook може да създаде сериозни правни рискове.

Libra обаче несъмнено е сравнявана с биткойна, въпреки че много експерти поставят под съмнение дали валутата на Facebook може да се нарече криптовалута. Ето и основните разлики между двете.

Различни технологии

Една от най-големите разлики е в основната технология зад двете валути.

При биткойн трансакциите се записват анонимно в така наречения блокчейн. По същество това е база данни, поддържана от мрежа от компютри, при която трансакциите са обезпечени по такъв начин, че практически са невъзможни външни намеси.

При Libra също се използва форма на блокчейн, при която обаче трябва да се получават ауторизации, което означава, че трансакции могат да се правят само от група от доверени страни.

Затова е и създадена Libra Association, базиран в Швейцария консорциум от компании, който включва такива като Visa и Uber. Всеки от членовете на асоциацията инвестира по минимум 10 млн. долара в проекта.

„Libra ще създаде централизирана структура, управлявана от асоциация, съставена само от големи институции, които са закупили своето право на глас“, коментира Идо Садех Мен, основател и президент на компанията за криптовалути Saga Foundation.

Този модел се различава значително от мрежата на биткойн, която може да бъде достъпна и поддържана от всеки, който разполага с достатъчно хардуер и достъп до интернет.

"Криптовалутите се характеризират с липсата на доверие към иначе доверените посредници", написа в неотдавнашен блог пост Питър Ван Вакенбург, ръководител на проучване за криптовалутите.

Различна употреба

Биткойнът е определян като виртуална валута за разплащане, която позволява на хората да обменят пари без да използват посредничеството на банка. В момента се използва като форма на инвестиция и често е наричан "цифрово злато".

Снимка: Reuters

Продължението на статията четете в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК