Ferrari създаде суперкола, която обаче не се продава

Работата над Ferrari P80/C е стартирала още през 2015 г. и е създадена само една бройка

26.03.2019 | 15:50 Редактор: Зорница Костадинова
Ferrari създаде суперкола, която обаче не се продава

Компанията Ferrari представи нова разработка на подразделението Special Projects - спортен прототип, който носи името P80/С. Дизайнът на супеколата, от която е създадена само една бройка, е вдъхновен от екстремните за времето си модели 330 P3/P4 и Dino 206 S.

Работата над Ferrari P80/C е стартирала още през 2015 г., като сътрудниците на отдела за специални проекти са се нуждаели от доста време както за създаване на стила на бъдещата машина, така и за създаване на нейните технически детайли. Всеки елемент, който влияе на мощността и на аеродинамичните характеристики на суперколата, е бил щателно анализиран, за да се постигне максимална ефективност.

В основата P80/C е състезателното 488 GT3, оборудвано с 3,9-литров V8 с 650 к.с. Клиентът, поръчал колата, е настоявал за висока производителност и голямо разстояние между двете оси, което е накарало екипа дизайнери да подходи доста креативно. Едновременно с това са включени елементи, показващи сходство с моделите Dino 206 S и 250 LM - като формата на предното стъкло, например. А фаровете приличат на въздухозаборниците в бронята на 330 P3/P4.

Каросерията на Ferrari P80/C е изцяло от карбон, като на някои места той дори не е боядисан. В задната част са поставени огромно крило и дифузьор. За подобряване на отделянето на топлината от двигателя в тази част няма никакви допълнители детайли, като това подказва, че суперколата е предназначена изцяло за каране на писта.

Повече информация за автомобила може да прочетете в automedia.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК