fallback

Българин стана световен шампион по информационни технологии

Георги Бошев беше официално посрещнат от ръководството на Английската гимназия в Бургас, в която той е ученик

16.08.2016 | 14:01 Автор: Луиза Божинова

Осемнайсетгодишният Георги Бошев от Несебър стана световен шампион по информационни технологии, след като пребори 400 хиляди конкуренти от над 130 държави, на състезание, което се проведе в САЩ.

Младият българин се занимава с компютри от няколко години. Казва, че спокойствието и концентрацията му донесли победата:

"Самата програма е Office Word, годината е 2010, върху която работихме и самата версия е на английски език", казва Георги. От думите му става ясно, че той е от малкото негови връстници, които предпочитат да останат в България. От есента ще учи медицина във Варна, иска да стане хирург.

"Много известни лекари, хирурзи използват компютри при най-сложните си операции и сами цитират, че за да бъде извършена една операция компютъра може да е свърши много по-бързо и по-прецизно", заяви Георги.

Освен Георги, на Световното първенство се състезаваха още трима ученици от Английската гимназия. Това са Даниела Павлова, Поля Янева и Даниела Павлова.

"Най-трудно за мене беше концентрацията, защото времето наистина е малко, има много участници", призна Даниела.

Директорката на английската гимназия в Бургас Милена Андонова сподели разочарованието си, че въпреки високите резултати на българските ученици на световни състезания  часовете по информационни технологии намаляват в новия учебен план.

"Много се надявам информационните технологии да навлязат в другите предмети и ние изключително много разчитаме на това", каза Андонова.

Георги не пропусна да благодари и на своята учителка по информационни технологии Димитрина Тодорова, която го е въвела в света на високите технологии.

 

fallback
Още от Техно
fallback