Българин стана световен шампион по информационни технологии

Георги Бошев беше официално посрещнат от ръководството на Английската гимназия в Бургас, в която той е ученик

16.08.2016 | 14:01 Редактор: Луиза Божинова
Българин стана световен шампион по информационни технологии

Осемнайсетгодишният Георги Бошев от Несебър стана световен шампион по информационни технологии, след като пребори 400 хиляди конкуренти от над 130 държави, на състезание, което се проведе в САЩ.

Младият българин се занимава с компютри от няколко години. Казва, че спокойствието и концентрацията му донесли победата:

"Самата програма е Office Word, годината е 2010, върху която работихме и самата версия е на английски език", казва Георги. От думите му става ясно, че той е от малкото негови връстници, които предпочитат да останат в България. От есента ще учи медицина във Варна, иска да стане хирург.

"Много известни лекари, хирурзи използват компютри при най-сложните си операции и сами цитират, че за да бъде извършена една операция компютъра може да е свърши много по-бързо и по-прецизно", заяви Георги.

Освен Георги, на Световното първенство се състезаваха още трима ученици от Английската гимназия. Това са Даниела Павлова, Поля Янева и Даниела Павлова.

"Най-трудно за мене беше концентрацията, защото времето наистина е малко, има много участници", призна Даниела.

Директорката на английската гимназия в Бургас Милена Андонова сподели разочарованието си, че въпреки високите резултати на българските ученици на световни състезания  часовете по информационни технологии намаляват в новия учебен план.

"Много се надявам информационните технологии да навлязат в другите предмети и ние изключително много разчитаме на това", каза Андонова.

Георги не пропусна да благодари и на своята учителка по информационни технологии Димитрина Тодорова, която го е въвела в света на високите технологии.