Реформата в сектор здравеопазване

Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването, в шоуто Boom&Bust.

19.06.2015 | 16:21 Редактор: Мартин Илиев
Реформата в сектор здравеопазване

Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването и понастоящем председател на Коалиция „десните”, коментира поредицата от смели предложения, от които е съставена реформата в сектор здравеопазване.

Според него обстоятелството, че се прави промяна в 20 или 30 текста в два от дванадесет основни закона, регулиращи отношенията в сектора, не може да бъде наречено реформа.Той заключи, че истинска реформа в България се е провеждала само през периода 1997-2001г., когато моделът  "Семашко" е бил сменен със здравно-осигурителната система. Според Семерджиев това, което сега се предлага са някакви промени, които ще произведат своя ефект най-вероятно другата година.

По отношение на Закона за здравното осигуряване най-драстично е разделянето на универсалния пакет медицинска помощ на две. На основен и допълнителен пакет, като няма яснота какво точно ще включва всеки един от двата.

Акциз ли би бил един данък върху вредните храни? Изобщо кой трябва да определя кое е вредно и кое полезно, или е въпрос на дозировка? Чуйте експертния анализ на Илко Семерджиев и по други предложения за промени във следващото видео.