Каролев: Ако има покачване на социалните плащания, то трябва да става с номиналния ръст на БВП

Владимир Каролев, икономист

30.04.2015 | 09:55 Редактор: Дориана Ранкова
Каролев: Ако има покачване на социалните плащания, то трябва да става с номиналния ръст на БВП

В предаването може да чуете коментара на икономиста Владимир Каролев за ефектите от минималната работна заплата с примери в Европа и САЩ. Според него социалната функция на минималната работна заплата е нула. Ако има покачване на социалните плащания, то това трябва да става с номиналния ръст на БВП, а разделянето на региони е важно.

 

По повод увеличаване на осигуровките, като мярка, която социалното министерство смята за необходима, Каролев коментира, че търсения ефект на увеличаване на приходите, ще стане само ако няма никакъв друг ефект от промяната.

На пазара на труда ще има такива обаче - или ще се намаляват брой наети или ще се осигуряват на по-ниска заплата, ДОД 10%, от това, че наетите излизат от пазара на труда ще изчезне; фирми може да фалират и накрая по-малко наети означава по-малко потребление или по-малко ДДС.

Това са динамичните ефекти, когато се съберат със статични ефект, който очакват от Министерството, обясни Каролев, се оказва, че може да има по-малка сума от първоначално пресметнатата.

 

Още за плоския данък, за ролята на НОИ и прогнозата на икономиста, че солидарната система ще дава една и съща пенсия на всички и то не много голяма, може да чуете в следващия видео материал:

 

Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров